Σύγχρονο Νηπιαγωγείο
Ψυχοπαιδαγωγικό Πρόγραμμα
Ψυχοπαιδαγωγικό Πρόγραμμα

Το Ψυχοπαιδαγωγικό Πρόγραμμα έχει σκοπό να προάγει την Συναισθηματική Νοημοσύνη των Παιδιών.

Το ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ εφαρμόζει στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος, σε συνεργασία με την Παιδοψυχολόγο – Οικ. Σύμβουλο MSc του σχολείου μας ολοκληρωμένο πρόγραμμα ψυχοπαιδαγωγικής παρέμβασης.                                                                                                                                             

Το πρόγραμμα έχει σκοπό να προάγει την συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών και να λειτουργήσει προληπτικά όσον αφορά στις διάφορες ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες που μπορεί να εμφανίζονται στην προσχολική ηλικία.                                                                                                                 

Έχουμε σαν στόχο μια πρώτη επαφή των παιδιών με τον κόσμο των συναισθημάτων και τον υγιή τρόπο με τον οποίο μπορούμε να τα εκφράσουμε και να τα εκτονώσουμε.

Το πρόγραμμα λειτουργεί με βάση μια συγκεκριμένη ιεραρχία των θεμάτων του, αρχίζοντας από τα θέματα της σχολικής προσαρμογής, της κοινωνικότητας, της οικογένειας και της αυτοεικόνα και καταλήγοντας στα θέματα των συναισθημάτων. Συνδυαστικά επίσης και σε κοινή πορεία, όπου αυτό είναι εφικτό με την θεματολογία του καθιερωμένου παιδαγωγικού προγράμματος του σχολείου, δίνονται ερεθίσματα για ανάπτυξη της σκέψης και της ψυχολογίας των παιδιών όσον αφορά θέματα διαχείρισης θυμού, λύπης, άγχους, φόβου, ντροπής και ζήλειας, ανάπτυξης αυτοπεποίθησης, επικοινωνίας, κοινωνικής συμπεριφοράς, αυτοελέγχου και ορίων.

Μέσα από συζητήσεις ψυχοπαιδαγωγικού χαρακτήρα, μουσικοκινητική και ψυχοκινητική αγωγή, δραματοποίηση και θεατρικό παιχνίδι, συγκεκριμένα παραμύθια που διεργάζονται τα θέματα που προαναφέραμε, εικαστικές δραστηριότητες και ομαδικά παιχνίδια που έχουν να κάνουν με το αντικείμενο που δουλεύεται κάθε φορά, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να δουν, με μια πρώτη ματιά και να επεξεργαστούν όσα θέματα έχουν να κάνουν με την σωστή διαμόρφωση της ψυχολογίας της πρώτης παιδικής ηλικίας. 

Με κάθε πέρας του εκάστοτε προγράμματος δημιουργούνται επιπλέον  ιδιαίτερες ομάδες εργασίας και διανθίσεις από τις εκπαιδευτικούς και τα παιδιά, οι οποίες  αφορούν στα ιδιαίτερα θέματα που διεργαζόμαστε κάθε φορά.

Οι προαναφερόμενες ομάδες εργασίας συμπεριλαμβάνουν μια γκάμα δραστηριοτήτων όπως για παράδειγμα χειροτεχνίες, ψυχοπαιδαγωγική συζήτηση και παραμύθι, αμιγές θεατρικό παιχνίδι και δραματοποίηση, ψυχοπαιδαγωγικό παιχνίδι κλπ. Τα θέματα αυτά προσαρμόζονται πάντα ανάλογα τα ηλικιακά επίπεδα της κάθε τάξης μας.

Ο σκοπός αυτής της πιο ενδελεχούς ψυχοεκπαιδευτικής παρέμβασης είναι διττός. Ορμώμενοι από τις αυξανόμενες δυσκολίες  των καιρών που επηρεάζουν όλο και περισσότερο την μέση ελληνική οικογένεια και συνυπολογίζοντας τις επίσης αυξανόμενες ανάγκες των γονέων για συναισθηματική υποστήριξη και καταπολέμηση των δυσκολιών , θεωρήσαμε ότι ένα πρόγραμμα εστιασμένο στον πυρήνα της υγιούς ανάπτυξης της προσωπικότητας και τα συναισθήματα που αποτελούν τους κατοίκους της ψυχής μας,  θα βοηθούσε τα παιδιά να εδραιώσουν όσο περισσότερο γίνεται σε αυτές τις ηλικίες την καλή πορεία τους στην αυτογνωσία, που τώρα αρχίζει. Παράλληλα, ελπίζουμε αυτό να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά και να παρασύρει και τους γονείς των μαθητών μας, σε μια προσπάθεια εσωτερικής αναζήτησης και ενδοσκόπησης.                                                                                       

Το πρόγραμμα έχει καθαρά προληπτικό και εισαγωγικό χαρακτήρα και όχι θεραπευτικό. Απευθυνόμαστε άλλωστε σε ομάδες υγιών, ψυχολογικά, παιδιών και ο σκοπός μας είναι η ενίσχυση και η προώθηση της ψυχοσυναισθηματικής τους ανέλιξης.

Δείτε Επίσης:

Ενημέρωση Γονέων

Στο ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ, στα πλαίσια της γενικότερης φιλοσοφίας μας, θεωρούμε απαραίτητη τη δημιουργική...

Διαβάστε Περισσότερα

Ψυχοπαιδαγωγικό Πρόγραμμα

Το ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ εφαρμόζει στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος, σε συνεργασία με την Παιδοψυχολόγο...

Διαβάστε Περισσότερα

Συμβουλευτική Γονέων

Το ετήσιο σχολικό πρόγραμμα συμβουλευτικής γονέων συνίσταται σε εξατομικευμένες επαφές όλων των γονέων....

Διαβάστε Περισσότερα

Σχολή Γονέων

Το ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ διοργανώνει Σχολή Γονέων με στόχο τη διερεύνηση των σχέσεων ....

Διαβάστε Περισσότερα

Λόγια Αγάπης από Γονείς

Όταν γίνεσαι μαμά, θέλεις να δώσεις στο παιδί σου ότι καλύτερος...

Διαβάστε Περισσότερα

Έχετε απορίες; Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε τη:

Φόρμα Επικοινωνίας μας